دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
توصیه های تغذیه ای برای پیشگیری از آلزایمر
امروزه بیماریهای مغزی بهخصوص بیماریهای مزمن مانند آلزایمر رو به افزایش هستند، علاوه بر بیماریها، اهمیت قدرت حافظه و عملکرد خوب مغز هرروز بیشازپیش پررنگ میشود. علاوه بر راههایی که برای تقویت حافظه و سلامت مغز توصیه میشوند تغذیه خوب و سالم می تواند باعث بهبود عملکرد مغزی شود. سلول های مغزی برای عملکرد خوب و کارا به انواع ویتامینها و آنتیاکسیدانها برای محافظت در برابر آسیبها و استرس اکسیداتیو نیاز دارند. در ادامه به تعدادی از مواد غذایی موثر در تقویت حافظه اشاره شده است:
نانهای سبوسدار: غلات کامل مانند گندم، جو و ارزن کربوهیدرات سالم هستند که به خاطر هضم ساده و تبدیل آن به گلوکز جزو خوراکی های مفید برای مغز محسوب میشوند. غلات کامل سرشار از ویتامین B، سلنیوم و فیبر محلول هستند که فیبر محلول میتواند سطح کلسترول خون را تنظیم کرده و باعث جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی، آسیبهای مغزی و سکتهی مغزی میشود.
ماهی چرب: ماهیهای چرب مانند قزلآلا، تن، شاهماهی و ساردین سرشار از اسیدهای چرب ضروری هستند. شاید مهمترین آنها که بهعنوان خوراکی های مفید برای مغز شناختهشده اسید چرب امگا ۳ باشد که برای عملکرد مغز و سیستم عصبی ضروری است. بهعلاوه اسید چرب امگا ۳ نقشی حیاتی در رفتار و شناخت دارد و کمبود آن با افسردگی، اختلال در تمرکز و خواندن همراه است. توتهای غنی از آنتیاکسیدان: یکی از خوراکی های مفید برای مغز بلوبری ها و انوان توت ها هستند که سرشار از آنتیاکسیدان بوده و رگهای خونی و مغز را از اکسیداتیو ایجادشده توسط رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. یکی از آنتیاکسیدانها ویتامین E است که با مشکلات شناختی مربوط به بالا رفتن سن مبارزه میکند.
آجیلها و دانهها: بسیاری از آجیل ها منبع مناسبی از پروتئین، مواد معدنی، ویتامین E، اسید چرب امگا 3 و مقداری آمینواسید ضروری هستند و به دلیل اینکه منابع خوبی از ویتامین B و فولیک اسید میباشند از خوراکی های مفید برای مغز محسوب میشوند. فولیک اسید برای حفظ حافظه و تمرکز برای مغز ضروری است.
ویتامین B-12 با عملکرد بهتر مغز در ارتباط است و کمبود آن باعث بیماریهایی مانند آلزایمر میشود./ف.نوروزی فرد
«زهرا مصلی نژاد» کارشناس ارشد تغذیه دانشکده تغذیه و علوم غذایی
نظر دهید